Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Pediatrik Ortopedi

Pediatrik Ortopedi

Çocuk ortopedisi yani pediatrik ortopedi çok sayıda ortopedik çocuk hastalığıyla ilgilenen alandır. Çocuk ortopedisi, çocukların gerek doğumsal faktörler gerek doğduktan sonra yakalandıkları veya fiziksel dış faktörler neticesinde karşı karşıya kaldıkları ortopedik rahatsızlıklarla ilgilenir. Bu hastalıklar birbirinden ayrışan tanı ve tedavi yöntemlerine sahiptir dolayısıyla ayrı ayrı değerlendirilmelidirler.

Çarpık Ayak Hastalığı
Çarpık ayak hastalığı bazı durumlarda doğum sırasında gerçekleştiği gibi bazı durumlardaysa gelişim dönemindeki bozukluklar üzerine fark edilebilir. Bu hastalıkta ayakların içe dönük şekilde konumlandığı görülmektedir. Elbette erken tanı bebeğin sağlığı için oldukça kritiktir ve tedavi uygulamalarının bir an önce başlatılması gerekir.
Çarpık ayak hastalığı tedavisinde öncelikle alçı uygulamalarıyla ayak yapısına sağlıklı bir form kazandırılmaya çalışılır, bu yeterli kalmazsa bir tendon operasyonu yapılması ihtimaller arasındadır. Ardından bir süre çocuğun özel yapım ayakkabı kullanması önerilmektedir. Tedavi işlemi yapılmazsa çocuk hiç yürüyemeyebilir veya yürümesinde ciddi problemler oluşabilir.

Doğuştan Kalça Çıkığı
Tıp literatüründe gelişimsel kalça displazisi olarak da bilinen doğuştan kalça çıkığı hastalığı ülkemizde ne yazık ki sıkça görülmektedir. Ailede benzer bir hastalık öyküsü bulunuyorsa bebekler risk grubunda yer alırlar, eğer doğuştan kalça çıkığı risk grubundaysa bebek düzenli olarak doktor kontrolünden geçirilmelidir çünkü hastalık erken dönemde cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın tedavi edilebilir. Bu risk faktörleri arasında ilk doğum, makat çıkışlı doğum, boyun kasında kanama oluşması, ailede kalça çıkığı öyküsü, ayak bozuklukları, annenin su kesesinde az su bulunması ve kundaklama yanlışlıkları sayılabilir. Tedavi uygulamaları öncelikli olarak bandajlama, alçılama ve gerekirse cerrahi operasyonlardır.

Düz Tabanlık Durumu
Aslında her çocuk düz taban doğarak zamanla ayaklarındaki kavisleri kazanırlar, dolayısıyla bu rahatsızlık çocuğun gelişim süreci boyunca dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle çocukların ayakkabı seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu çocukların 3 yaşından sonra başlayan gelişim sürecinin bir parçasıdır. Çeşitli kontrollerde bir anormallik görülmüyorsa problem yoktur, bazı durumlardaysa özel ayakkabılar kullanılması gerekebilir. İlerleyen yaşa rağmen problemin devam etmesi, hatta bazı ağrılı yakınmaların bulunması öncelikle yine ayakkabının içinde destekleme ve egzersiz uygulamalarını beraberinde getirir. Özel durumlarda cerrahi müdahalelere de başvurulması gerekebilir.

İçe Basma
İçe basma çocuklarda yaygın olarak görülür, sebebi kalça veya dizden kaynaklı olabilir. Genellikle gelişimle beraber vücut bu problemi çözer. Hiçbir şekilde düzelme görülmediği durumlarda hastalık çocuk için farklı problemler doğurabilecekse ameliyat yapılabilir.

Perthes Hastalığı
Perthes hastalığı nadir görülmekle birlikte kalça ve diz bölgelerinde ağrılarla ilk belirtilerini verir. Aktiviteye bağlı olarak ağrının arttığı gözlemlenmiştir. Hastalık kalça kemiğindeki dolaşımın zayıflığından kaynaklıdır ve bu durum kemiğin yuvasından çıkmasıyla sonuçlanabilir. Hastaların daima takip altında tutulmaları gerekmektedir çünkü tedavide amaç kemiğin başının yuva içinde kalmasını sağlamaktır, bunun için iyileşme olana kadar yürüme cihazıyla yaşanabilir. Erken yaşlarda oluşumu ve teşhisi sağlanırsa tedavi daha kolaydır, ilerleyen yaşlarda zorlaşır. Gerekirse cerrahi operasyonlar denenebilir.

Osgood-Schlatter ve Sever
Osgood-Schlatter diz altında, Sever ise topuk altında yer alan ağrılı hastalık türleridir. Çok ciddi rahatsızlıklar olmamakla birlikte aktiviteyle ağrılarda artış görülür. Kişiye özel hayat planlaması yapılmalı, istirahatin önemi konusunda bilinçlendirilmelidirler. Gerektiğinde özel bandaj, dizlik, tabanlık gibi çözümlere başvurulabilir.

Femur Başı Epifiz Kayması
Femur olarak bilinen uyluk kemiğinin büyüme plağındaki tahribat sonucu gelişmektedir. Ağrılı süreçler doğurabilir ve erken teşhisle ameliyat edilmesi gerekebilir. Epifizde kayma gerçekleşmeden pim veya ortopedik tıbbi ameliyatlar için üretilmiş özel vidalarla kontrolü sağlanır.

Kırıklar
Çocuk yaşta geçirilen kırıklardan kaynaklı sıkıntılar ileride problem yaratmayacak düzeyde kendini düzeltebilir ve ilgili bölge kendini yenileyebilir. Ancak çeşitli şekil bozuklukları veya dolaşımın engellenmesi gibi problemlerle karşılaşılmaması için kırıklara erken ve doğru müdahale yapılması önemlidir. Kırıklar alçı, atel gibi bilinen yöntemlere ek olarak ihtiyaç duyulduğunda cerrahi operasyonlarla da iyileştirilebilir. Bazı durumlarda fizik tedavi desteği de alınmalıdır.

Önceki
Spor Yaralanmaları
Sonraki
Tümör Cerrahisi

Bize Soru Sorun

Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.

İLETİŞİM